Hoe bevestig je een trapleuning aan de muur?

Een trapleuning aan de muur bevestigen kan een hele klus zijn, zeker het aftekenen en boren moet heel nauwkeurig gebeuren. Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe een leuning gemonteerd kan worden. Werk bij voorkeur met z’n tweeën, zeker bij een lange leuning.

Bedenk voor u begint of de muur waaraan de leuning bevestigd wordt wel in staat is om deze te dragen. Op het eerste gezicht zal dit altijd zonder problemen gaan, maar als er eenmaal een zware belasting op komt te staan, kan de leuning zomaar losschieten. Gebruik daarom bij zwakke muren een smetplank.

Er zijn meerdere manieren om een leuning zo nauwkeurig mogelijk te bevestigen. De hieronder besproken methode focust vooral op de methode met ducttape, maar ook alternatieven worden genoemd. Voor vragen over alternatieven kunt u terecht in het reageervenster onder het bericht.

Teken om te beginnen af op welke hoogte de leuning moet komen. Hiervoor kunt u gebruik maken van een verticale duckttape-lijn op elke plek waar een drager gaat komen. De vuistregel is 80cm uit elkaar en 20cm van het begin- en eindpunt en voor de hoogte van de trapleuning geldt dat deze ongeveer gelijk is aan heuphoogte. U hoeft deze hoogte enkel voor de eerste en laatste drager aan te geven.

Houdt vervolgens de leuning op de gewenste hoogte en laat een ander op elke strook tape de contour van de leuning tekenen. Hierdoor komt er een schuine lijn op de tape te staan, wat later handig is voor het aftekenen van de leuningdragers.

Als u liever geen gebruik maakt van ducttape, dient u de eerste en laatste drager al aan de leuning te bevestigen. Houdt met z’n tweeën de leuning op de gewenste hoogte en teken de boorgaten voor de twee dragers af, boor ze uit en maak de leuning vast aan de muur. Let op: twee dragers kunnen maar zeer weinig hebben.

Als de loop van de leuning eenmaal bepaald is, markeert u met een potlood waar de boorgaten voor de dragers moeten komen. Dit doet u door de drager tegen de muur te houden, tegen de schuine lijn die u eerder heeft getekend of tegen de al gemonteerde trapleuning. Het is belangrijk dat dit zeer nauwkeurig gebeurd, een drager op de verkeerde hoogte is lastig op te lossen.

De volgende stap is om op de gemarkeerde gebieden te boren. Als u de leuning al gemonteerd heeft, maakt u deze weer los voor het boren. Voor extra precisie kunt u met een spijker op de gemarkeerde gebieden een klein gaatje maken. De boor gaat hierdoor precies op de juiste plekken in de muur.

Als alle gaten eenmaal geboord zijn, trekt u de tape van de muur en maakt u de dragers vast aan de muur. Als alles goed is gegaan, moet de leuning vervolgens zonder problemen op de dragers passen en vastgemaakt worden.  Als u een trapleuning heeft van eikenhout of hardhout, dan raden wij u aan om de gaatjes voor te boren. Dit kunt u doen met een houtboordje van 2mm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *