Je trapleuning vervangen?

Heeft u net een nieuw huis gekocht en ziet de trapleuning er niet meer uit en wilt u deze vervangen?  Lees hier wat de mogelijkheden zijn.

trapleuningen
diverse modellen trapleuningen

Traditioneel wordt er bij de trap een ronde stok leuning geleverd. In de meeste huizen in Nederland en België zit zo’n trapleuning. Deze wordt meestal gemaakt van een tropische houtsoort zoals mahonie of Iroko. De trapleuning wordt door de nieuwe huiseigenaar voorzien van een nieuwe laklaag en klaar is het. Het ziet er weer netjes uit.

Na een aantal schilder beurten wordt het steeds moeilijker om de oude trapleuning nog te voorzien van een mooie nieuwe laklaag. Je begint fanatiek te schuren en te schrapen zodat oude laklagen er af gaan. Vervolgens stop je veel tijd en geld in het opnieuw gronden en aflakken van de leuning met uiteindelijk een matig resultaat.

Een nieuwe trapleuning kopen is vaak nog wel even een dingetje. De trapleuningen hebben meestal een kromming en dit verschilt ook nog eens per type trap. Je googlet en komt van alles tegen. Jaren 30 leuningen, rvs leuningen, buigbare leuningen, stalen leuningen op
maat gemaakt.

Na het zien van al deze verschillende soort leuningen heeft u nog geen idee welke bij u past. Moet de trapleuning recht zijn of een kromming hebben, allemaal vragen waar u geen antwoord  op heeft en u laat het maar zitten.
Tenslotte is het maar een trap.

Als u dit herkent, dan is dit blog artikel zeker de moeite waard om door te lezen.

Je kunt trapleuningen in de volgende categorieën indelen:

Houten trapleuningen algemeen

-jaren 30 trapleuningen
-ronde vorm trapleuningen
-rechthoekige vorm trapleuningen

Stalen trapleuningen algemeen

-gietijzeren trapleuningen
-smeedijzeren stalen trapleuningen
-rvs trapleuningen

-Kunststof trapleuningen algemeen

-buigbare trapleuningen rond en geprofileerd                                                  -rechte en handmatig buigbare trapleuningen

Houten trapleuningen algemeen
Trapleuningen worden traditioneel bij de trap geleverd en de aannemer monteert deze trapleuningen. Ze zijn meestal rond met een 38 mm diameter en in rechte en gebogen uitvoering.
Dit is nog steeds zo. Als u een geprofileerde trapleuning wilt, dan is dit vaak een meerprijs voor de klant. Er worden verschillende houtsoorten hiervoor gebruikt.
Vroeger was dit mahonie hout, gelukkig tegenwoordig wordt dit steeds minder toegepast (het is nl. beschermd hout). De houten leuningen worden anno 2017 veel van grenenhout,
beukenhout en het nieuwe rubberhout, dat afkomstig is van de rubberboom, gemaakt.

Jaren 30 trapleuning
Wilt u uw huis weer terug brengen in een jaren 30 look? De trapleuningen die je vroeger veel zag in portiekwoningen in de grote steden paste een jaren 30 sleutelgat leuning toe met mooie eindkrullen en een smetplank. Deze leuningen zijn nu ook weer te koop. Vroeger maakte de timmerman ter plaatse de leuning aan de muur en hij maakte met de hand de krullen en wrongstukken zodat de trapleuning in de hoeken mooi kon doorlopen. Dit soort werkzaamheden worden niet meer gedaan. Een leuning in de hoek laten doorlopen is onbetaalbaar geworden.

gebogen jaren 30 trapleuning

Ronde vorm trapleuningen
De ronde vorm trapleuning heeft een diameter van 40 mm. Dit is al heel lang zo en wordt ook voorgeschreven in de bouwvoorschriften. De trapleuning is traditioneel altijd van tropisch hardhout gemaakt, maar tegenwoordig worden steeds meer ecologische houtsoorten gebruikt zoals Scandinavisch grenen of rubberhout. Vreemd is dat bij onze zuiderburen maar ook in Duitsland de trapleuning een diameter van 45 mm heeft. De ronde vorm leuningen zijn ook meestal gebogen. Je hebt leuningen met een enkele en een dubbele kromming. Dit is afhankelijk van het model trap.

een ronde trapleuning met een dubbele bocht

Rechthoekige vorm trapleuning
De laatste jaren zie je steeds vaker dat er gekozen wordt voor een rechthoekige trapleuning. De uitstraling is modern en past veel beter bij de modernere trap. Ook deze trapleuningen zijn er in verschillende krommingen.

Stalen trapleuningen algemeen
Vroeger werd er veel vaker gebruikt gemaakt van stalen trapleuningen. Er werden in herenhuizen regelmatig smeedijzeren trapleuningen geplaatst, met behulp van een ingemetselde anker.
Deze werden dan zwart geschilderd en waren mooi dun qua vorm en uitstraling. Ook had je trapleuningen van staal die werden voorzien van een kunststof profiel. Tegenwoordig is dit
weer helemaal in doordat het leverbaar is in vele kleuren en niet geheel onbelangrijk: het is onderhoudsvrij.

Gietijzeren trapleuningen
Deze werden vroeger veel bij een spiltrap of wenteltrap toegepast. Je ziet ze nog veel in België en ze worden ook nog steeds gemaakt. In Nederland komt dit veel minder voor.
Het zijn meestal gebogen smeedstukken die worden gekoppeld tot een wokkel vorm in verschillende doorsnedes.

Smeedijzeren stalen trapleuningen
Deze trapleuningen worden door de smid helemaal op maat gemaakt en e.v.t. ook gemonteerd. Aan de uiteinden worden deze smeedstukken voorzien van een krul of een eindknop. Ze zijn er in ronde en vierkante uitvoeringen met een vrij dunne uitvoering van circa 2,5 cm.

Rvs trapleuningen
Rvs staat voor roest vast staal. Het is leverbaar mat geschuurd en hoogglans gepolijst. Er zijn ronde en vierkante modellen trapleuningen leverbaar. Ook in rvs kun je gebogen
trapleuningen toepassen. Het voordeel van rvs is dat het onderhoudsvrij is, een moderne uitstraling heeft en zowel geschikt is voor binnen en buiten toepassingen.

rvs muurleuning
gebogen rvs muurleuning

Kunststof trapleuningen
Er zijn verschillende kunststof trapleuningen te koop zowel in ronde vorm al wel geprofileerde vormen. Een groot voordeel is dat de leuningen onderhoudsvrij zijn en leverbaar in verschillende kleuren. Ook zijn er trapleuningen die je kunt buigen door ze warm te maken,  YouTube heeft hier een leuk filmpje van gemaakt. Maar tegenwoordig zijn er ook trapleuningen die je eenvoudig uit de hand kunt buigen.

Doordat je de leuningen kunt buigen is ieder vorm denkbaar en geschikt voor de meeste trappen. De uit de hand buigbare trapleuning is ook eenvoudig tot iedere willekeurige lengte te koppelen door een handige constructie aan de uiteinden.

 

Blogschrijver: Simon van Eijk
www.lamiwood.nl                                                            www.trappenleuniningen.nl

2 gedachten over “Je trapleuning vervangen?”

 1. Goede dag,

  Wij zijn op zoek naar een “sleutelgat trapleuning”
  Kunt u deze leveren, zo ja in welke lengtes ?
  En wat zijn de kosten ?

  Ik hoor graag van u.

  Met Vriendelijke Groet,

  Richard Roelofs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *