Kies de juiste trapleuning voor bij je trap

Welke trapleuning heb ik nodig.

Vind je het moeilijk om te beoordelen welke trapleuning je nodig heb? Hier zal ik u uitleggen hoe u dit makkelijk kunt zien.

Veel trappen bestaan uit trapbomen (zijkant), een trap spil en traptreden. De vorm van de trapleuning wordt bepaald door de vorm van de trapboom. Deze moet dezelfde vorm hebben zodat de leuning overal op de goede hoogte komt te zitten.
Je kunt zeggen dat er 4 basisvormen trapleuningen zijn:

– de rechte steektrap
– de een-kwart trap onder (draai onder)
– de een-kwart trap boven (draai boven)
– de dubbel kwart trap (draai onder en boven)

Steektrap
Steektrap
trap met een kwart onder
trap met een kwart onder

 

 

 

 

 

trap met een kwart boven
trap met een kwart boven
trap met 2 kwarten
trap met 2 kwarten

 

 

 

 

 

Je kunt aan de vorm van de trapboom (zijkant) zien dat leuningen dus meestal een enkele bocht hebben of een dubbele bocht.

Rechte steektrap

De rechte steektrap heeft  een rechte en niet buigbare leuning nodig.

De een-kwart trap onder

Deze trap heeft voor onder een korte gebogen trapleuning nodig met een enkele bocht en voor boven een lange leuning met enkele bocht bestaande uit een recht stuk dat niet buigbaar is en een kort en buigbaar stuk.

De een-kwart trap boven

Deze trap heeft voor onder een trapleuning nodig met een enkele bocht bestaande uit een recht stuk dat niet buigbaar is.  Voor boven heeft deze trap een trapleuning  nodig met een enkele bocht bestaande uit een kort en buigbaar stuk.

De trap met twee kwarten

Deze trap heeft voor onder en boven twee korte en buigbare leuningen nodig en voor het middenstuk een buigbare leuning met dubbele bocht.

Smetplank toepassen voor als je muren zwak zijn

Als uw muren dun of slecht zijn, dan is het moeilijk om hieraan goed stevig de trapleuning te bevestigen. Je kunt er dan voor kiezen om een smetplank te kopen. Deze plank, die de zelfde kromming als te trapboom heeft, wordt eerst aan de muur gemonteerd.

Blog Schrijver: Simon van Eijk

3 gedachten over “Kies de juiste trapleuning voor bij je trap”

 1. Hallo. Ik lees over een buigbare trapleuning (filmpje) maar kom ze niet tegen in de webshop? Wellicht kijk ik verkeerd. Ik heb een spiltrap en wil een leuning aan de muur maken. Wat zijn hierin dan de mogelijkheden en de prijs voor een lengte van 420cm. Alvast bedankt voor uw reactie.

 2. ik ben op zoek naar 3 kuststof trapleuningen, zelf te buigen.
  1 van 105 cm
  1 van 130 cm
  1van 208 cm
  met bevestigingen.
  kleur wit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *